Každý umírá sám. mrazivým severem za svobodu - Howarth, David, 1912-1991 (Beletrie - opravdové příběhy, 2011)
Jedna ze zásadních knih o "umění špionáže a přežití". Strhující vyprávění o lidské odvaze a houževnatosti, s jejichž pomocí je možné zdolat všechny překážky. Napínavý příběh podle skutečných událostí, který se odehrál za druhé světové války v severní části okupovaného Norska. Roku 1943 sem byla z Anglie vyslána loď se čtyřčlennou skupinou norských odbojářů, kteří měli plnit zpravodajské a diverzní úkoly. V důsledku zrady se však o nich Němci dozvěděli, zaútočili na ně a posádku lodi i odbojáře pobili nebo zajali. Uniknout se podařilo jedinému muži, mladíkovi Janu Baalsrudovi, který ale skončil ve zcela neznámém prostředí bez vybavení, výzbroje, jídla a dokonce bez jedné boty....