Poudačky a vhačky - Pacholík, František Karel, 1883-1978 (Odkaz, 2011)
Knížka vznikla podle zápisků F. K. Pacholíka, rázovitého lidového vypravěče a písmáka z Pasek nad Jizerou. Jeho texty tvoří pozoruhodný tematicky různorodý soubor historek, zachycujících život v Podkrkonoší na počátku 20. století. Jsou zajímavé i po stránce jazykové, především bezprostředním podkrkonošským nářečím, které navozuje atmosféru spontánního vypravěčství.