Život v pravdě, aneb, Lhaní z lásky - Gruša, Jiří, 1938-2011 (Barrister & Principal, 2011)
Autobiografické vyprávění, kterým se autor vrací do češtiny jako svého literárního jazyka. Je to fabulovaná vzpomínka na riskantní lásku mladého maturanta k vlastní profesorce. Příběh o tom, jak bylo potřeba lhát, aby se dalo žít i v neveselých časech. Autorův nový text doprovázejí dvě starší povídky "Salamandra" a "Pěší ptáci", napsané jako poslední české práce poté, co byl autor zbaven občanství a nesměl se vrátit domů. U nás dosud nebyly zveřejněny.