Lumpíček a Rošťanda - Pospíšilová, Zuzana, 1975- (Čtení pro prvňáčky, 2011)
Dva malí lesní skřítci - Lumpíček a Rošťanda - škodí, kde můžou, a lumpárničky a roštácké šibalství je u nich na denním pořádku. Naštěstí se včas dostanou do rukou pana učitele. Lesní skřítkové ale nesedávají v lavici jako děti ve škole. Lumpíček a Rošťanda se učí přímo v lese. Seznámí se s lesními zvířaty, naučí se rozpoznávat houby, bylinky a lesní plody a mnoho dalších věcí, užitečných pro skřítky i pro děti. Nádherně ilustrovaná kniha lesní moudrosti pro malé školáčky.