Zářivé hlubiny a jiné prózy - Čapek, Karel, 1890-1938
Soubor povídek, ve kterých se bratři Čapkové zamýšlejí nad svízelemi lásky. Součástí próz je také povídka, v níž se poprvé objevuje Karlův strach z techniky a vzestupu vědy vůbec. Některé texty se také týkají sociálních nerovností ve společnosti.