Od výkřiku k písničce - Jurkovič, Pavel, 1933-2015 (Portál, 2012)
Kniha vychází z toho, že zvláště v útlém dětském věku je hudební projev přirozenou součástí psychofyzického chování člověka. V jednotlivých kapitolách uspořádaných do přehledných námětů a metodických doporučení chce proto naznačit, jak vhodně evokovanými hudebními prožitky tuto dětskou přirozenost uchovat, jak uvolňovat fantazii a představivost dítěte a podněcovat jeho kreativitu (nejen hudební). Publikace je určena především učitelům/kám v MŠ.Pavel Jurkovič je pedagog, skladatel, interpret a autor sborníků pro hudební výchovu a scénářů k hudebním pořadům. V Portálu již vydal spolu s Jiřím Žáčkem knihu Jak počítají koťata (2011)