Slova, která změnila svět. proslovy a příběhy, jež tvořily historii - Dundek, Petr (Víkend, 2009)
První významné a zaznamenané projevy jsou spojeny s biblickým obdobím. Čtenář má možnost přenést se na Sinaj, kde Mojžíš předložil Židům desatero božích přikázání nebo prožít atmosféru Ježíšova slavného Kázání na hoře. Spolu s Karlem II. a Oliverem Cromwellem opět prožije emotivní období anglické revoluce či období velkolepého budování nového amerického národa, které nám zprostředkují George Washington a Thomas Jefferson. Spolu s Abrahamem Lincolnem, Martinem Lutherem Kingem, Nelsonem Mandelou si opět připomeneme nezbytnost rasové tolerance, skutečnost, že všichni lidé se rodí sobě rovni bez ohledu na barvu pleti, pohlaví či náboženského vyznání. S tím úzce souvisí přesvědčení, že největší lidskou touhou je touha po svobodě (Jan Pavel II., Nelson Mandela, Václav Havel) a odhodlání nežít v porobě (Winston Churchill, Charles