Proměny : legendy o stromech a květinách - Vladislav, Jan, 1923-2009 (Malvern, 2016)
Knihu napsal Jan Vladislav v roce 1972, v době, kdy měl za sebou již rozsáhlé pohádkářské dílo. Psal ji jako autor zkušený, uznávaný, čtený, jako znalec pohádkové tradice čínské, blízkovýchodní, ruské, italské, francouzské, anglické a české. Vše toto je vidět na této knize: jde o nesmírně bohatou a pestrou škálu příběhů z různých národů a kultur, spojených jediným tématem - stromy a květinami. Půvabným způsobem, čtivě a pro dětského čtenáře přitažlivě vypráví Vladislav rozmanité děje, v nichž vždy nějak vystupují, jednají a do děje zasahují stromy a květiny