Breviář pozitivní anarchie - Vondruška, Vlastimil, 1955- (Moba, 2016)
I když by asi přesnější název pro tuhle knihu byl Ideologie v době uprchlické krize, nechci být konjunkturální a podbízet se bulvárně laděným titulem. Snažil jsem se, aby kniha byla v maximální míře objektivní. Jde totiž o hodně, i když si to možná neuvědomujeme. Snesl jsem - jak doufám - věrohodná fakta o tom, že cesta, kterou v posledním desetiletí kráčí evropská společnost, opakuje fatální chyby našich předků. Mnohé z toho se nám samozřejmě líbit nemusí, ale Adam a Eva byli kdysi vyhnáni z ráje a od té doby se nikomu nepodařilo tam vrátit. A rozhodně se to nepovede ani smrští nesmyslných kroků, impotentních nařízení a amatérských rozhodnutí současných vládců. Naše momentální směřování nevede do ráje, ale do pekla. Přesto tahle kniha nešíří poplašné zprávy, ale je pouhou historickou analýzou