Cena porážky - Tichá, Jindra, 1937- (Akropolis, 1999)
Cestování mělo otupit ostří bolesti nad tragickou smrtí dívčina otce a poskytlo autorce příležitost ke vzpomínkám a k ohlédnutí za společným životem. V první dějové rovině se Tichá vyznává ze svého okouzlení Flaubertovým románem Salambo a srovnává tuniskou současnost s historickým Kartágem, v další rovině vzpomíná na začátky života své rodiny v cizí zemi a na postupnou adaptaci, a paralelně s tím se snaží vysledovat omyly i náhody, které vedly její manželství k rozpadu. Tyto tři roviny se vzájemně prolínají a ve výsledném efektu tvoří kultivovanou, upřímnou výpověď o jednom lidském osudu, o zmařených i naplněných nadějích. Kb