Portrét dámy - James, Henry, 1843-1916
Hlavní hrdinka, mladá inteligentní krasavice Isabel Archerová přicestuje s tetou z Ameriky do Anglie konce devatenáctého století. Zde se setkává se svou rozvětvenou rodinou, bratrancem Ralphem, který se do ní záhy zamiluje, vzhledem ke svému zdravotnímu stavu však na sňatek nepomýšlí. Za Isabel přijíždí i její nápadník z Ameriky. Hlavní hrdinka i tohoto muže odmítá a chystá se se svou tetou do Říma. Tam se seznamuje s Osmondem, osudovým mužem svého života. Jeho pletichářská povaha, nečestné jednání a zloba, uvrhnou hlavní hrdinku v zoufalství.