Barvy slečny Toyen /

Poeticky laděná fikce inspirovaná životem Marie Čermínové, významné české malířky, která byla pod jménem Toyen symbolem české umělecké avantgardy počátku dvacátého století, třebaže většinu svého života strávila ve Francii.

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Kučík, Vladislav, 1957- (Autor)
Médium: Kniha
Jazyk:Czech
Vydání:Vydání třetí, v Olympii první, upravené
Témata:
Tagy: Přidat tag
Žádné tagy, Buďte první, kdo otaguje tento záznam!
Popis
Shrnutí:Poeticky laděná fikce inspirovaná životem Marie Čermínové, významné české malířky, která byla pod jménem Toyen symbolem české umělecké avantgardy počátku dvacátého století, třebaže většinu svého života strávila ve Francii.
Ve své skladbě používá autor retrospektivy, z níž stará nemocná malířka odkázaná ve svém pařížském bytě na sociální péči, vzpomíná na svůj život, od samého dětství poznamenaný vášnivou touhou malovat. Autor téměř baladicky líčí chudé dětství na periferii Prahy, období studií, styky s uměleckou avantgardou a soužití s malířem Jiřím Štyrským, studijní pobyty ve Francii, její osudy za 2. světové války i její konečné zakotvení v Paříži, kde téměř zapomenutá umírá. Kniha není skutečným životopisným románem, ale autorovou volnou představou o životě ženy, která se proslavila nejen svou tvorbou, ale i jako inspirace řady dalších avantgardních umělců a přesto o ní a jejím životě zůstalo jen málo informací.
Fyzický popis:237 stran ; 21 cm
ISBN:9788073764418