Výchova bez poražených : řešení konfliktů mezi rodiči a dětmi /

Hlavní dilema dnešních rodičů vychází ze skutečnosti, že vidí jen dva možné způsoby řešení vzniklých konfliktů: direktivní, kdy vítězem je rodič, a liberální, kdy vítězem je dítě. Dle autora však existuje další alternativa - řešení problémů "bez poražených". Vyžaduje schopnost rodiče naslo...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Gordon, Thomas, 1918-2002 (Autor)
Médium: Kniha
Jazyk:Czech
Vydáno: Praha : Malvern, 2012
Vydání:Vyd. 1.
Témata:
Tagy: Přidat tag
Žádné tagy, Buďte první, kdo otaguje tento záznam!
Popis
Shrnutí:Hlavní dilema dnešních rodičů vychází ze skutečnosti, že vidí jen dva možné způsoby řešení vzniklých konfliktů: direktivní, kdy vítězem je rodič, a liberální, kdy vítězem je dítě. Dle autora však existuje další alternativa - řešení problémů "bez poražených". Vyžaduje schopnost rodiče naslouchat a vyjadřovat vlastní pocity, což má být hlavní nástroj efektivního rodičovství. Je zároveň nutné být v rodičovské pozici upřímný, neboť falešné přijetí dítě dříve či později pozná. Příručka popisuje vhodné postupy při jednotlivých způsobech komunikace, metodiku TY- sdělení a JÁ-sdělení (místo výroku: "Tohle nemůžeš dělat!", raději: "Jsem otrávená, když uklidím a za chvíli je tu nepořádek."). O autoritě a hranicích chování autor míní, že děti od rodičů vyžadují a potřebují informace, díky nimž zjistí, co si rodiče o jejich chování myslí, ale už nechtějí, aby se rodiče snažili měnit jejich chování pohrůžkami či jinou formou moci. Popsaná metodika je známá jako Gordonův model (win-win strategie) a coby metoda řešení konfliktů bez použití donucovacích prostředků se využívá na všech úrovních vztahů.
Výchovný systém založený na metodě aktivního naslouchání, jenž má děti naučit přijmout zodpovědnost za řešení vlastních problémů.
Fyzický popis:307 s. : il. ; 20 cm
ISBN:9788087580066